Besök på Hagströmerbiblioteket

Haga Tingshus, numera Hagströmerbiblioteket. Foto: Christer Joelsson, Solna stad.

Efter ett spännande besök med rundvisning häromdagen vill jag passa på att göra lite reklam för det fantastiska Hagströmerbiblioteket vid Karolinska Institutet. Det är ett specialbibliotek med inriktning mot medicinhistoria med angränsande ämnen och är kanske inte så känt utanför vetenskapshistorikernas led som det borde vara.

Hagströmerbiblioteket har ca 36 000 böcker och en handskriftssamling som bland annat innehåller ett stort antal brev och föreläsningsanteckningar av personer med anknytning till Collegium medicum (1663–1812), inte minst elever och andra i kretsen kring Carl von Linné. Medan större delen av de tryckta verken främst (men inte enbart) är intressanta för medicin- och andra vetenskapshistoriker, bör handskriftssamlingen kunna vara av stort värde även för många andra.

Biblioteket erbjuder dessutom en osedvanligt inspirerande miljö för forskare att arbeta i, med engagerad, tillmötesgående och kunnig personal under den oförliknelige Ove Hagelins ledning. Jag har själv fått erfara detta när jag för ett antal år sedan tillbringade några dagar där för att studera brev från olika Linnéstudenter till Abraham Bäck, Collegium medicums dåvarande preses. Numera huserar dessutom biblioteket i mycket vackra lokaler, sedan det för ett par år sedan flyttade till ett gammalt tingshus i Hagaparken nära Karolinskas område i Solna.

Mer om biblioteket går att läsa på deras hemsida. Där kan man också bli medlem i vänföreningen och på så sätt stötta denna unika institution. Nedan följer några bilder från visningen häromdagen (utom den första, som med tillstånd har hämtats från Solna stads webbplats och är tagen av Christer Joelsson).

1 kommentar

Kommentarer är avstängda.