En dag av tacksamhet

Många av oss som bor i Sverige lever på de flesta sätt ett gott liv, särskilt jämfört med hur det ser ut för större delen av världens befolkning. Ofta är det inte vår egen förtjänst, utan vi har bara haft turen att födas här eller komma hit på grund av mer eller mindre tillfälliga omständigheter. Jag har därför lite svårt att förstå de som säger sig vara ”stolta” över att de är svenskar (oavsett om de är infödda eller inflyttade). Däremot är jag oerhört tacksam över att få leva i detta – trots allt och i det stora hela – trygga, fredliga och toleranta land med frisk luft och vacker natur.

Give thanksInte ens vi som är så lyckligt lottade att vi har det bättre än de allra flesta människor som någonsin levat, går dock omkring och tänker på detta dagarna i ända. Vanligare är nog att vi oroar oss över vardagsproblem, drömmer om något annat än det vi redan har eller grämer oss över sådant vi har förlorat. Kanske är det också, av olika skäl, ofrånkomligt att det är så. Men åtminstone en dag om året borde vi försöka göra tvärtom och tänka på allt det vi har att vara tacksamma för, vare sig det är ett meningsfullt arbete, goda vänner eller en stor familj – eller bara att vi får leva ännu en dag på denna jord.

Den tanken kommer till uttryck i USA:s största helgdag, Thanksgiving, som infaller idag och firas veckan ut. Jag är inte någon stor anhängare av importen av vissa former av amerikanskt helgfirande som exempelvis Halloween, men tacksägelsedagen är en sed som förtjänar att tas efter. Och med en bild från en sådan dag i Norwood, New Jersey, för några år sedan som jag har i kärt minne önskar jag alla och envar, särskilt amerikanska släktingar och vänner, en riktigt ”Happy Thanksgiving”.

2 kommentarer

  1. Kanske inte vår egen förtjänst, men man bör kanske inte glömma bort att det på många sätt är våra föräldrars och deras föräldrars förtjänst, som alla kämpade för att vi som lever här och nu skulle ha det precis så bra som vi har det.
    Att vi har tur som lever här och nu är naturligtvis sant i betydelsen att det är bara tur att vi överhuvudtaget finns till osv. men det är ju inte så att det är en slump att Sverige (eller USA och många andra länder) är ett land som människor söker sig till för att ge sig själva och sina barn möjligheten att leva i frihet och välstånd. Stolt över det ? Ja. Varför inte.

    1. Tack för din kommentar! Jag håller absolut med om att de som bidragit positivt till Sverige som det är idag förtjänar både vår tacksamhet (sic) och att vara stolta över vad de åstadkommit. Jag har inte heller något större problem med andras stolthet över Sverige även om den, som sagt, ibland kan kännas lite märklig. Min poäng här var väl främst att lyfta fram att många av oss, förtjänta eller ej, har mycket att vara tacksamma för som vi inte alltid tänker på.

Kommentarer är avstängda.